Susanne schrijft YA-romans & -thrillers

1. Waar en wanneer bent u geboren?

In Scheveningen op 23 november 1957.

 

2. Waar woont u?

In een dorpje vlakbij Amsterdam.

 

3. Bent u getrouwd en heeft u kinderen?

Ja, ik ben getrouwd en heb drie dochters.

 

4. Heeft u huisdieren?

Ja, we hebben nu nog één kat. Vroeger hadden we vier katten, twee ratjes, twee konijnen en een muis. Allemaal zijn ze naar de dierenhemel. Toen werd het toch wel heel stil in huis en daarom zijn we elf jaar geleden naar het asiel gegaan en hebben daar onze kat Tommie gekocht.

 

5. Wanneer bent u begonnen met schrijven?

Echt schrijven deed ik vanaf een jaar of veertien. Dagboeken, gedichten en korte verhalen. Later toen ik kinderen kreeg schreef ik voor hen verhaaltjes.

 

6. Wanneer werd uw eerste boek uitgegeven?

Het eerste echte boek dat werd uitgegeven was Zwarte lieveling en dat was in 1995. Daarvoor had ik al meegedaan aan een schrijverswedstrijd en kwam ik als één van de winnaars uit de bus. De winnaar mocht een verhaal schrijven voor in een verhalenbundel. Dat was in 1993.

 

7. Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

Vroeger kreeg ik altijd ideeën voor verhalen door mijn kinderen en hun vrienden. Het was bij ons thuis, vooral op vrijdag, vaak “zoete inval”. Vriendinnen van onze kinderen kwamen dan langs, schoven aan tafel, bleven gezellig zitten kletsen tot een uur of tien, gingen dan met onze dochters naar boven om hun make-up en haren bij te werken alvorens ze uit gingen. Door alles wat die meiden te bespreken hadden werd ik vaak op een idee gebracht.

 

8. Hoe lang doet u over het schrijven van een boek?

Dat is heel verschillend. Het ligt eraan hoeveel tijd ik heb. Naast het schrijven heb ik namelijk ook nog een baan en een gezin. Ik probeer er meestal niet langer dan één jaar over te doen. Soms lukt dat, maar meestal duurt het toch wel anderhalf jaar.

 

9. Is het verhaal van Zwarte lieveling echt gebeurd?

Ja, Saskia bestaat echt en het gaat nu heel goed met haar!

 

10. Komt er nog een tweede deel van Zwarte lieveling?

Fijn dat je het verhaal zo goed vindt dat je er nog wel iets over wilt lezen, maar ik heb nog geen idee of er een tweede deel zal komen.

 

11. Waarom kiest u altijd voor moeilijke onderwerpen in uw boeken?

Tja, het is maar net wat je onder moeilijke onderwerpen verstaat. 

Ik kies voor dergelijke, realistische onderwerpen omdat ik ze interessant vind en omdat ik gemerkt heb dat ik daarin niet alleen sta. Veel van mijn lezers kiezen bewust voor dergelijke boeken.

 

12. Zou je nog een vervolg op Macho’s en mietjes kunnen schrijven? Ik ben zo benieuwd hoe het afloopt met die bende criminelen.

Ik ben erg blij dat je het verhaal zo leuk vond dat je hoopt dat er nog een vervolg op komt. Eerlijk gezegd denk ik niet dat, dat gaat gebeuren. Tenzij jij me een heel goed idee aan de hand doet natuurlijk!

 

13. Heeft u ervaringen uit uw eigen leven gebruikt bij het schrijven van uw boeken?

Volgens mij kun je geen boek schrijven zonder gebruik te maken van je eigen ervaringen. Soms doe je het heel bewust, maar vaker gebeurt het onbewust. Pas later, wanneer het boek gedrukt is en je het zelf in handen hebt en het gaat lezen, merk je dan dat je er toch weer kleine dingetjes van jezelf in gestopt hebt.

 

14. Hoe bent u op het idee gekomen voor De trap naar de hemel?

Ik geloof dat ik een keer iets op het nieuws op de televisie heb gezien, of misschien heb ik een artikeltje in de krant gelezen, ik weet het niet precies meer. Maar ik weet nog wel dat ik toen dacht: Stel je voor dat... en zo werd weer een nieuw verhaal geboren.

 

15. Waarom heeft u Martijn zó erg, zo gruwelijk gemaakt?

Martijn is zo ontstaan in het verhaal, het kon alleen maar op deze manier. Soms hoor je wel eens schrijvers vertellen dat een personage in hun boek opeens een eigen leven ging leiden. Ik wilde dat eigenlijk nooit geloven en vond het vaak een onzin excuus, je bent er immers als schrijver toch zelf bij? Tot dat ik De trap naar de hemel schreef. Ik wist meteen dat Martijn een heftig personage zou zijn, maar dat hij met mij op de loop zou gaan, had ik niet verwacht en toch is dat precies wat er gebeurd is tijdens het schrijven.

 

16. Waarom gaat Marika aan het eind van het verhaal dood? Dat vond ik echt verschrikkelijk!

Marika gaat niet dood aan het eind van het verhaal, ze valt flauw. In eerste instantie had ik nog een halve pagina na het einde geschreven zodat duidelijk werd dat ze flauw gevallen was, maar mijn uitgever was het daar niet mee eens. Hij vond het verhaal veel sterker zonder die extra regels. Achteraf denk ik, dat ik toch had moeten doordrukken, omdat veel lezers mij vragen of Marika aan het eind dood is gegaan of niet.

 

17. Komt er nog een vervolg op De trap naar de hemel?

Dit is een vraag die me vaker wordt gesteld, dus ik ga er nu toch maar eens goed over na denken. Dus...

 

18. Welke andere boeken heeft u geschreven?

De boeken die ik tot nog toe heb geschreven zijn: Zwarte lieveling, Dertien, Macho’s en mietjes, De trap naar de hemel, Een bed van rozen, Slaap lekker en Achtergelaten.

 

19. Zijn er boeken van u vertaald?

Ja, De trap naar de hemel is in het Duits vertaald en heet “Flammenkuss”.

 

20. Hoe kwam u op het idee voor Een bed van rozen?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de sterke band die er tussen tweelingen bestaat. Ik heb weleens gehoord en gelezen dat tweelingen wanneer ze jong zijn, zelfs elkaars gedachten kunnen raden of aanvoelen. Ook ken ik zelfs diverse tweelingen. Sommigen van hen vinden het geweldig dat ze zoveel op elkaar lijken, anderen vinden het weer helemaal niks en willen het zelfs voor de buitenwereld niet weten dat ze de helft van een tweeling zijn. Daar zat een verhaal in, vond ik.

 

21. Komt er nog een nieuw boek?

Natuurlijk! Houd de site goed in de gaten, dan ben je als eerste op de hoogte.